Živa center

Živa Center

Poglavja, ki jih je treba razumeti pred začetkom veganske dijete


Priprava: na ognju (drva ali plin), na vodni pari ali presno. Kuhanje na elektriki je za zdravje slabo, z indukcijo je problematično, v mikrovalovki pa zelo škodljivo.

Posoda: ne kuhamo v aluminijasti posodi, teflonska posoda mora biti popolnoma nepoškodovana, uporabljamo tudi posodo za kuhanje pod pritiskom.

Pristop do prehrane: hrana ja naša moč in rešitev. Do hrane pristopamo spoštljivo. Med hranjenjem smo osredotočeni na okuse in vonj, na spomine, na dobro mletje v ustih (zobje in slina), na dogajanja v želodcu in prebavnem sistemu.

Izbor hrane: pred izbiro hrane se zbereš in pomisliš kaj in zakaj bi jedel. Izbereš med SLANO in SLADKO hrano, ki jih ne mešaš. Včasih se pojavi potreba po hranjenju zaradi emocionalne kompenzacije, potrebe po ljubezni, večinoma sladkarije. Takrat ne ješ in raje izraziš svoje emocionalne želje.

Prehranska disciplina: odločitev da določene sestavine 100% izločiš iz prehrane. Posledice discipline so telesne, emocionalne, mentalne in družbene. Vplivajo na identiteto in na partnerski odnos.

Ekološka hrana je brez pesticidov, brez umetnih gnojil brez konzervansov in brez GSO (gensko spremenjenih organizmov).

Olja v prehrani. Vsa olja se morajo pridobiti s hladnim stiskanjem. Temperaturno najbolj obstojno je sezamovo olje nato koruzno. Če kuhamo z olivnim oljem, v ponev dodamo vodo, da se ne pregreje nad 100°C.

Presna prehrana in post.


Ekološka veganska prehrana mora biti okusna in bogata z rastlinskimi beljakovinami


sejtan

tofu

morske alge

miso

hummus in tahin


Kombinacija živil



Žita


Pšenica (veliko vrst, najpomembnejša je durum, ki je bogato proteinska), pira, kamut, rž, ajda, koruza, riž (okrogli, dolgozrnati, basmati, tajski, rjavi, črni), kvinoja, amarant, soržica, oves, ječmen, proso (rumeno, afriško - tef) …
Osnovna priprava je kuhanje v vodi.
Kus kus – pol pripravljena hrana iz žitaric, fino drobljena zrna kuhana na pari in posušena. Kus kus pripraviš tako, da ga preliješ z vročo juho in pustiš 5 minut stati v pokriti posodi.
Bulgur – kuhana pšenica durum, ki jo posušijo in grobo zdrobijo. Za hladno solato se bulgur namaka 30 min v vroči vodi. Ko ga pripravljamo kot glavno kuhano jed pa se kuha 15 min in nadomešča riž.
Testenine – pšenične integralne, polintegralne, pirine, kamutove, koruzne, riževe, ajdove. Peresniki, spirale, špageti, lazanje, jušne, nudli, ravioli, tortelini …
Seitan – iz pšeničnih beljakovin, narejeno s spiranjem iz prahu ali iz testa. Kuhan mora biti s kombu algami za boljšo prebavo. Natur, »alla piastra« (na grilu), rezine, salame, kebab in burgerji, seitan vložen v kozarcu pa je primeren za potovanja z avtom, ker ne rabi biti hranjen v hladilniku.
Žitni napitki – riževi in ovseni pridobljeni s fermentacijo.
Fermentirani riž, amazake v obliki napitka ali pudinga.
Moči iz posebnega visoko proteinskega riža.
Zdrob (pšenični, pirin, kamutov), moka (iz vseh žitaric, brez glutena), kruh, krekerji, polenta, kosmiči (ovseni veliki in drobni, riževi, koruzni), pihanci (pirini, kamutovi), vaflji (riževi, kamutovi, pirini, koruzni, ajodvi…)…
Riževa majoneza.
Riževi pudingi, sladoledi, smetane, bešamel.
Koruzni škrob za gostilo in za pudinge.
Sladila - rižev sirup, pšenični sirup, malteks (ječmenov slad)
Kava iz praženih žit: ječmen in želod.
Kalčki.

Stročnice


Fižol (rjav, rdeč, bel, črni), azuki (zelen in rdeč), grah, koruza, soja, leča (rdeča, gorska), čičerika, mung fižol (zelena soja), bob.
Osnovna priprava je namakanje in kuhanje v vodi s kombu algami, ki pomagajo pri prebavi.
Derivati iz soje: tofu, tempeh, miso, sojin jogurt, smetana, bešamel, puding, sojini siri, namazi.
Testenine iz stročnic: čičerikine, lečine, ajdove, sojine, koruzne, zeleni mung fižol.
Sladek volčji bob v moki in v drobljenem zrnju.
Moke in kosmiči.
Fermentirani izdelki iz stročnic – miso (sojin, ječmenov, rižev), tempeh, jogurt, tamari, šoju
Kalčki.
Olja iz kalčkov koruze in soje.
Sojina in grahova majoneza.
Humus iz čičerike.
Koruzna polenta, instant polenta in koruzni zdrob.

Zelenjava


Bučke, buče, hokaido buče,  korenček, peteršilj, pastinak, šparglji, koromač, repa, rdeča pesa, por, brokoli, cvetača, zelena, zelje, ohrovt, brstični ohrovt, gobice, sladek krompir, yam, taro, manioka, solata, radič, kumarice, stročji fižol, blitva in mlada špinača, cikorija, rabarbara, artičoke, čebula, česen, ingver…
Na pari kuhana zelenjava.
Panirana zelenjava – s korznimi drobtinami in v sezamovem olju.
Konzervirana zelenjava – v slanici, v olju, v jabolčnem kisu.
Fermentirana zelenjava – kisano zelje in repa, mariniran daikon v miso omaki.
Morska zelenjava – alge kombu, wakame, nori, dulse, morski špageti, arame, hiziki, spirulina, klorela, agar agar.
Platana banane za kuhanje.
Zelenjavni sokovi.
Kava iz cikorije.
Jušna zelenjava v kocki, v prahu in kremi (ekološka in brez glutamata).

Semena in oreški


Sončnična semena, bučna semena, sezam, lanena semena, lešniki, mandlji, pinjoli, indijski oreški, pistacija, pekan orehi, zemeljski mandlji (čufli), kakav, želod, konoplja, gorčica, rožič, argan, kostanj…
Kreme iz semen in oreškov – mleti v fino pasto: svetli in temni tahin (sezam), krema iz sončnic, lešnikova krema, mandljeva krema, krema iz zemeljskih mandljev.
Slani namazi – iz sončnih semen.
Sladki namazi – na osnovi zemeljskih mandljev, na osnovi lešnikov in kakava
Čokolada iz surovega kakava.
Olja in masla – sezamovo olje, sončnično olje, laneno olje, kakavovo maslo, arganovo olje, konopljino olje, bučno olje.
Želodova kava.
Konopljina semena, moka in proteini.
Čia semena za prebavo, sluzi in zgoščevanje.
Rožičeva moka – alternativa kakavu.
Gomašo – pražen sezam in morska sol.
Kostanj – kostanjeva moka, pečen in kuhan kostanj, kostanjevi kosmiči.

Sadje


Jabolka, slive, hruške, marelice, češnje, grozdje, fige, murve, melone, lubenice, mandarine, pomaranče, grenivke, kutine, limone, bezeg, eksotično sadje (kokos, papaja, marakuja, ananas, banane, mango…).
Gozdno sadje – borovnice, maline, robide.
Oljke, kapre.
Sadni sokovi
Olja – oljčno olje in kokosovo maslo, olje iz grozdnih pešk.
Sladila – jabolčni pektin,  javorjev sirup, brezovo sladilo, sladkor iz kokosovih cvetov.
Napitki – iz fermentiranega sadja: vino, pivo, sokovi (brez alkoholni)
Kis – jabolčni kis, umeboši kis (iz sliv).
Suho sadje (fige, rozine, jabolka, hruške, marelice…).
Fermentirane umeboši slive (slive, pasta, kis).

Nazaj na stran Prehransko svetovanje